Meerkeuzevraag

Meerkeuze is een eenvoudig, gesloten vraagtype waarmee respondenten een antwoord in een vooraf gedefinieerde lijst met keuzen kunnen selecteren.

Video-overzicht

Een meerkeuzevraag maken

Dit vraagtype toevoegen:

1. Sleep Meerkeuze vanuit de sectie Opbouwen naar uw enquête en zet het daar neer.
  2. Voer de tekst van de vraag in.
  3. Voer in de velden met de naam Antwoorden elke antwoordkeuze in.
  4. Configureer de overige opties.
  5. Klik op Opslaan.

Opties en instellingen

Op de tabbladen Bewerken, Opties en Logica kunt u de vraag op de volgende manieren verder aanpassen:

Meer info: Vragen bewerken

Enquêtegedrag

Bekijk voordat u uw enquête verzendt een voorbeeld van uw enquêteontwerp. Zo weet u hoe uw enquête bij respondenten wordt weergegeven.

TIP! Als u uw enquête verzendt via Uitnodiging per e-mail, kunt u mogelijk een vraag van het type Meerkeuzevragen insluiten in uw e-mailbericht, zodat respondenten met slechts één klik kunnen antwoorden.

Resultaten analyseren

Zie voorbeeldresultaten (alleen in het Engels) »

Meerkeuzevragen zijn gemakkelijk te analyseren omdat ze gesloten zijn. Gebruik regels voor filteren en vergelijken als u uw resultaten nog verder wilt analyseren.

Diagrammen

Voor dit vraagtype is elk diagramtype beschikbaar, behalve het meterdiagram. Met de weergaveoptie Diepte kunt u kiezen tussen de volgende opties:

• Gewogen gemiddelde: Hierbij wordt de gemiddelde beoordeling voor elke antwoordkeuze getoond.
  • Verspreiding: Hierbij wordt het absolute aantal of het percentage respondenten getoond dat elke antwoordkeuze heeft geselecteerd.

Gewogen gemiddelde:

Hierbij worden gewogen gemiddelden getoond. We passen een waarde toe op elke antwoordkeuze. Deze gewichtwaarden komen overeen met de volgorde van de antwoordkeuzes in uw enquêteontwerp en kunnen niet worden gewijzigd.

Bijvoorbeeld:

• De eerste antwoordkeuze heeft een gewicht van 1
  • De tweede antwoordkeuze heeft een gewicht van 2
  • De derde antwoordkeuze heeft een gewicht van 3
TIP! Als u de gewichtwaarden wilt aanpassen, moet u in plaats daarvan een vraag van het type matrix/beoordelingsschaal gebruiken.

Gewogen gemiddelden berekenen

De gemiddelde beoordeling wordt als volgt berekend, waarbij:

w = gewicht van de antwoordkeuze

x = het aantal reacties voor elke antwoordkeuze.

x1w1 + x2w2 + x3w3 ... xnwn

Totale aantal reacties
Meerkeuze is een eenvoudig, gesloten vraagtype waarmee respondenten een antwoord in een vooraf gedefinieerde lijst met keuzen kunnen selecteren.