Schuifregelaarvraag

Meld u aan om te zien of deze functie onderdeel is van uw abonnement.

Met de schuifregelaarvraag kunnen respondenten een item of uitspraak waarderen op basis van een numerieke schaal door een interactieve schuifregelaar te verslepen.

Een schuifregelaarvraag instellen:

1. Gebruik sleep-en-neerzetten om Schuifregelaar vanuit de sectie Bouwen op de zijbalk in uw enquête te plaatsen.
  2. Voer de tekst van de vraag in.
  3. Pas de instellingen aan op de tabbladen Bewerken en Opties.
  4. Klik op Opslaan.

Tip: voeg instructies toe, zodat uw respondenten weten wat ze moeten doen. Bijvoorbeeld: Sleep de schuifregelaar naar de gewenste positie of voer een numerieke waarde in het tekstvak in.

U kunt op de tabbladen Bewerken en Opties de volgende instellingen voor vragen van het type Schuifregelaar aanpassen.

Instelling
Tabblad
Beschrijving
Labels voor schaalbereikBewerkenHier kunt u de tekstlabels voor de linkerzijde, het midden en de rechterzijde van de schuifregelaar bewerken. Als u de labels voor het schaalbereik bewerkt, heeft dat geen invloed op het bereik of de validatie van de vraag: u wijzigt alleen de tekst.

De labels voor het schaalbereik kunnen automatisch worden bijgewerkt als u het schaalbereik aanpast, afhankelijk van wat u tot dan toe hebt veranderd:
  • Hebt u de labels voor het schaalbereik al aangepast, dan worden deze niet automatisch bijgewerkt als u het schaalbereik wijzigt.
  • Hebt u de labels voor het schaalbereik nog niet aangepast, dan worden deze automatisch bijgewerkt als u het schaalbereik wijzigt.
Schaalbereik

Opties

Hiermee beperkt u het bereik voor de antwoorden die worden geaccepteerd. U kunt het schaalbereik instellen op een minimum van -1.000.000 en een maximum van 1.000.000. Het standaardbereik is 0 tot 100.
StapgrootteOptiesHiermee stelt u het interval in waarmee de schuifregelaar wordt verplaatst.

Een stapgrootte van 1 (de standaardwaarde) betekent dat respondenten de schuifregelaar kunnen verslepen naar elk geheel getal dat tussen de minimum- en maximumwaarde van het schaalbereik valt. Bij een bereik van 0 tot 5 kunnen ze met de schuifregelaar bijvoorbeeld 0, 1, 2, 3, 4 of 5 kiezen.

Als u de stapgrootte wijzigt in 5, verschuift de schuifregelaar in stappen van 5 wanneer deze wordt versleept. Bij een bereik van 0 tot 20 kunnen ze met de schuifregelaar 0, 5, 10, 15 of 20 kiezen. Of als respondenten een tussenliggende waarde willen kiezen, kunnen ze in het vak voor numerieke invoer een geheel getal typen dat binnen het schaalbereik valt, zoals 11 of 19.
StartpositieOptiesHiermee beheert u de standaardpositie van de schuifregelaar als de respondent de vraag voor het eerst ziet.
Vak voor numerieke invoer verbergenOptiesHiermee verbergt u het vak voor de numerieke invoer, dat standaard naast de schuifregelaar te zien is.

Dit is handig als u voor uw schaalbereiklabels woorden gebruikt in plaats van cijfers, aangezien het niet onmiddellijk duidelijk is voor respondenten dat u resultaten meet via een numerieke schaal.

Op de tabbladen Bewerken en Opties kunt u de vraag op de volgende manieren verder aanpassen:

Bekijk voordat u uw enquête verzendt een voorbeeld van uw enquêteontwerp. Zo weet u hoe uw enquête bij respondenten wordt weergegeven.

Respondenten kunnen een schuifregelaarvraag op drie manieren beantwoorden:

• Klik en sleep de schuifregelaar naar de gewenste positie.
  • Voeg een numerieke antwoordwaarde toe aan het tekstvak.
  • Klik ergens op het schuifregelaarspoor, waarna de schuifregelaar direct naar deze positie verspringt.

Tot iemand op de schuifregelaar klikt en deze verplaatst of een antwoord invult in het tekstvak, wordt de vraag beschouwd als onbeantwoord of overgeslagen. Zo krijgt u als gevolg van de standaardstartpositie geen onnauwkeurige resultaten. Respondenten moeten actief de vraag beantwoorden.

Als iemand een waardering selecteert en vervolgens besluit het antwoord te verwijderen, kan deze persoon op Wissen klikken om het antwoord te wissen en de vraag opnieuw in te stellen op de onbeantwoorde status. De schuifregelaar keert terug in de standaardstartpositie.

We berekenen de gemiddelde waardering in de sectie Resultaten analyseren. Deze staat in de kolom Gemiddeld aantal van uw gegevenstabel. Het gemiddelde berekenen:

Som van antwoorden
------------------
Totale aantal reacties

U kunt op Reacties klikken als u de afzonderlijke waarderingen van respondenten wilt bekijken. Klik dan op Antwoord van respondent bekijken onder een antwoord om naar de hele afzonderlijke reactie van de respondent te gaan.

Als de resultaten van een schuifregelaarvraag ontbreken in uw export, selecteert u Reacties op open vragen in de exportopties en probeert u het opnieuw.