SurveyMonkey

Yıldızlı Değerlendirme sorusu, yanıtlayanların ifadeyi yıldız, kalp, başparmak veya gülücüklerden oluşan görsel bir ölçekle değerlendirmesini sağlar. Ölçekteki her simgeye bir ağırlık verilmiştir. Böylelikle Sonuçları Analiz Et bölümünde ağırlıklı ortalama hesaplanabilir.

Yıldızlı Değerlendirme sorusu oluşturmak için:

  1. Kenar çubuğunun Oluştur bölümünden Yıldızlı Değerlendirme seçeneğini anketinize sürükleyip bırakın.
  2. Soru metninizi girin.
  3. Düzenle ve Seçenekler sekmesinin altından ayarları düzenleyin.
  4. Kaydet düğmesini tıklayın.

Düzenle sekmesinin altından, Yıldızlı Değerlendirme sorusuna özel aşağıdaki ayarları düzenleyebilirsiniz.

Ayar
Açıklama
ÖlçekÖlçeğinizde görüntülenen simge sayısı. Varsayılan olarak, ölçek 5 olarak ayarlanır. Ancak 2 ila 10 arası istediğiniz bir sayıyı da seçebilirsiniz.
ŞekilÖlçekte görünen simgeler. Yıldız, Gülücük, Kalp ve Başparmak simgelerinden birini seçebilirsiniz.
Değerlendirme EtiketleriÖlçekteki herhangi bir öğe için isteğe bağlı metin etiketleri girebilirsiniz. Bunlar her simgenin üzerinde görünürler.
AğırlıklarHer yanıt seçeneğine uygulanan ağırlıkları değiştirerek, Sonuçları Analiz Et bölümünde ağırlıklı ortalamanın nasıl hesaplanacağını etkiler. Varsayılan olarak, 1 yıldızlı değerlendirme 1 ağırlığa, 2 yıldızlı değerlendirme 2 ağırlığa sahiptir.
Uygun Değil SütunuYanıtlayanlara, sorunun kendileri için geçerli olmadığını işaretleme seçeneği sunar.

Uygun Değil sütunu eklemek, özellikle zorunlu olan sorularınız için çok önemlidir. Sorunun birileri için geçerli olmaması durumunda, ankete devam etmeleri için Uygun Değil seçeneğini işaretleme seçeneğine sahip olmaları gerekir. Uygun Değil seçeneğini işaretleyen yanıtlayanların cevapları, ağırlıklı ortalama hesabına katılmaz.

Simgeleri sarı, yeşil, mavi, kırmızı veya siyah olarak değiştirmek için renk menüsünü kullanın.

Simgelerin birbirine yakın görünmesi için, Seçenekler sekmesinin altından Soru Genişliğini değiştirebilirsiniz. Ancak Soru Genişliği ayarının tüm cihazlardaki anketlerde geçerli olacağını unutmayın. Örneğin bir sorunun genişlik ayarı %50 olarak belirlendiğinde, mobil cihazlardaki anket genişliği de %50 olur, bu nedenle simgeler biraz kalabalık görünebilir.

Düzenle, Seçenekler ve Mantık sekmelerinde, soruyu şu yöntemlerle daha da özelleştirebilirsiniz:

Anketinizi göndermeden önce, anketinizin yanıtlayanlara nasıl görüneceğini görmek için anket tasarımınızın önizlemesini yapın.

Soru yanıtlamak çok kolaydır. Örneğin 4 yıldızlı bir değerlendirme yapmak için, yanıtlayanın dördüncü yıldızı tıklaması gerekir. Böylelikle birinci, ikinci, üçüncü ve dördüncü yıldızlar dolar ve seçilen yıldıza atanan ağırlığa göre yanıt kaydedilir.

Yarım yıldızla değerlendirme yapmak mümkün değildir.

İPUCU! Anketinizi e-posta daveti ile gönderirseniz, yanıtlayanlarınızın sadece tek bir tıkla yanıt verebilmesi için e-postanıza Yıldızlı Değerlendirme sorusu katıştırabilirsiniz.

Varsayılan olarak, çubuk grafiği Ağırlıklı Ortalamayı, yani yanıtlayanların verdiği yıldızlı değerlendirmenin ortalamasını yansıtır. Bu ortalama, Matris/Değerlendirme Ölçeği soruları için ağırlıklı ortalama hesaplamak üzere kullanılan formülün aynısı ile hesaplanır. Ayrıntılar için Matris/Değerlendirme Ölçeği Sorusu makalesinin Sonuçları Analiz Etme bölümünü inceleyin.

Kaç kişinin 1 yıldız, kaç kişinin 2 yıldız seçtiği gibi bilgileri öğrenmek isterseniz, grafiğinizin Dağılım ayarını Derinlik olarak değiştirebilirsiniz. Böylelikle, yanıt seçenekleri genelinde yanıtların dağılımını grafik haline getirebilirsiniz.

Yıldızlı Değerlendirme sorusunun dağılım grafiklerinde, anket tasarımında değerlendirme etiketlerini nasıl kullandığınıza bağlı olarak etiketler farklı şekilde görüntülenir:

  • Yıldızlı Değerlendirme sorunuzda değerlendirme etiketi yoksa, yanıt seçeneği etiketleri yanıtlayanın seçtiği yıldız sayısını gösterir. Örneğin, 2 yıldızlı değerlendirmenin yanıt seçeneği etiketi 2, 3 yıldızlı değerlendirmenin yanıt seçeneği etiketi 3 olur.
  • Sorunuzda her yanıt seçeneği için değerlendirme etiketleri varsa, her yanıt seçeneği etiketi anket tasarımına girdiğiniz ilgili değerlendirme etiketini gösterir.
  • Sorunuzda bazı yanıt seçenekleri için değerlendirme etiketi varken bazıları için yoksa, değerlendirme etiketi olmayan yanıt seçenekleri (etiketsiz) olarak görünür. Sonuçları Analiz Et bölümündeki grafikte doğrudan etiketleri düzenleyebilir veya değerlendirme etiketlerini soruya eklemek için Anketi Tasarla bölümüne geri dönebilirsiniz.

Ağırlıklı ortalama grafiğinin eksen ölçeği, Yıldızlı Değerlendirme sorunuzun ölçeği ile otomatik olarak eşleşmeyebilir. Grafiğinizin ölçeğini değiştirmek için, grafiğinizin Görüntüleme Seçeneğindeki Minimum ve Maksimum ayarını belirleyin. Örneğin, Yıldızlı Değerlendirme sorunuzda 5 yıldızlı bir ölçek kullanılıyorsa, Maksimum değeri 5 olarak ayarlayarak ölçeklerin uyumlu olmasını sağlayın.