SurveyMonkey

Met de sterrenwaarderingsvraag kunnen respondenten een uitspraak waarderen op een visuele schaal met sterren, hartjes, duimen of smileys. Aan elk pictogram in de schaal wordt een gewicht toegekend, waarna we een gewogen gemiddelde berekenen in het onderdeel Resultaten analyseren.

Een sterrenwaarderingsvraag instellen:

  1. Sleep een Sterrenscore naar uw enquête vanuit de sectie Bouwen van de zijbalk.
  2. Voer de tekst van de vraag in.
  3. Pas de instellingen aan op de tabbladen Bewerken en Opties.
  4. Klik op Opslaan.

U kunt op het tabblad Bewerken de volgende specifieke instellingen voor vragen van het type Sterrenscore aanpassen.

Instelling
Beschrijving
SchaalHet aantal pictogrammen van uw schaal. De schaal is standaard op 5 ingesteld, maar u kunt kiezen uit een getal van 2 t/m 10.
VormDe pictogrammen die op de schaal worden weergegeven. U kunt kiezen uit sterren, smileys, hartjes of duimen.
BeoordelingslabelsU kunt tekstlabels invoeren voor elk item op de schaal. Ze worden boven elk pictogram weergegeven.
GewichtHiermee wijzigt u het gewicht dat wordt toegekend aan elke antwoordkeuze. Dit is van invloed op de berekening van de gemiddelde waardering in het onderdeel Resultaten analyseren. Standaard heeft een beoordeling van 1 ster een gewicht van 1, heeft een beoordeling van 2 sterren een gewicht van 2, enz.
Kolom N.v.t.Dit is de optie die respondenten kunnen selecteren als de vraag niet op hen van toepassing is.

Het is vooral belangrijk om een kolom N.v.t. toe te voegen als uw vraag verplicht is. Is de vraag niet relevant voor een respondent, dan kan hij of zij N.v.t. selecteren en gewoon doorgaan met het invullen van de enquête. De antwoorden van respondenten die de optie N.v.t. selecteren, worden niet meegenomen bij het berekenen van het gewogen gemiddelde.

Gebruik de vervolgkeuzelijst voor kleuren om gele, groene, blauwe, rode of zwarte pictogrammen te kiezen.

Als u minder ruimte tussen de pictogrammen wilt, kunt u op het tabblad Opties de breedte van de vragen wijzigen. Onthoud wel dat de instelling voor de breedte van vragen van toepassing is op enquêtes op alle apparaten. Een vraag met een ingestelde breedte van bijvoorbeeld 50% neemt dus ook slechts 50% van de breedte van de enquête in op mobiele apparaten. Hierdoor zijn de pictogrammen mogelijk niet goed van elkaar te onderscheiden.

Op het tabblad Bewerken, Opties en Logica kunt u de vraag op de volgende manieren verder aanpassen:

Bekijk voordat u uw enquête verzendt een voorbeeld van uw enquêteontwerp. Zo weet u hoe uw enquête bij respondenten wordt weergegeven.

Het beantwoorden van de vraag is niet moeilijk: als een respondent een waardering van 4 sterren wil toekennen, hoeft hij of zij alleen maar op de 4e ster te klikken om die waardering te selecteren. De eerste, tweede, derde en vierde ster worden opgevuld. Wij registreren het antwoord als het gewicht dat is toegekend aan de door de respondent geselecteerde ster.

U kunt geen halve sterren toekennen.

Tip: als u uw enquête verzendt via Uitnodiging per e-mail, kunt u een vraag van het type Sterrenscore insluiten in uw e-mail, zodat respondenten met slechts één klik kunnen antwoorden.

Het staafdiagram geeft standaard het Gewogen gemiddelde weer. Dat is de gemiddelde sterrenscore die de respondent heeft toegekend. Wij berekenen dit gemiddelde met dezelfde formule als waarmee we het gewogen gemiddelde voor matrixvragen/vragen met een beoordelingsschaal berekenen. Zie het onderdeel Resultaten analyseren van het artikel Matrixvraag/vraag met beoordelingsschaal voor meer informatie.

Als u wilt weten hoeveel personen 1 of 2 sterren hebben gekozen, kunt u de instelling Diepte van uw diagram instellen op Distributie. Zo krijgt u verdeling te zien van de antwoorden over de verschillende antwoordkeuzen.

In distributiediagrammen voor vragen van het type Sterrenscore is de weergave van de labels afhankelijk van hoe u beoordelingslabels hebt gebruikt in het enquêteontwerp:

  • Heeft uw vraag van het type Sterrenscore geen beoordelingslabels, dan geven de antwoordkeuzelabels het aantal sterren weer dat de respondent heeft geselecteerd. Als het antwoordkeuzelabel voor een beoordeling van 2 sterren bijvoorbeeld 2 is, zou het antwoordkeuzelabel voor een beoordeling van 3 sterren 3 zijn, enz.
  • Heeft uw vraag beoordelingslabels voor alle antwoordkeuzes, dan geeft elk antwoordkeuzelabel het bijbehorende label weer dat u hebt ingevoerd in het enquêteontwerp.
  • Als uw vraag beoordelingslabels heeft voor sommige antwoordkeuzes, maar niet voor andere, dan worden de antwoordkeuzes zonder beoordelingslabels weergegeven als (geen label). U kunt labels rechtstreeks bewerken in het diagram in het onderdeel Resultaten analyseren. Of ga terug naar het onderdeel Enquête ontwerpen om beoordelingslabels toe te voegen aan de vraag.

De asschaal van het diagram met gewogen gemiddelden komt niet altijd automatisch overeen met uw sterrenwaarderingsvraag. Als u de schaal van uw diagram wilt veranderen, past u de instelling Min en Max aan in de weergaveopties van uw diagram. Als uw sterrenwaarderingsvraag bijvoorbeeld een schaal van 5 sterren heeft, wijzigt u Max in 5 om de schalen overeen te laten komen.