m

Sterbeoordelingsvraag

De Sterbeoordelingsvraag laat respondenten een verklaring waarderen op een visuele schaal met sterren, hartjes, duimen of smileys. Een gewicht wordt toegekend aan elk pictogram in de schaal en een gewogen gemiddelde wordt berekend in de sectie Resultaten analyseren.

Een sterbeoordelingsvraag maken

Een sterrenwaarderingsvraag instellen:

  1. Sleep een Sterbeoordeling naar uw enquête vanuit de sectie OPBOUWFUNCTIE van de zijbalk.
  2. Voer de tekst van de vraag in.
  3. Pas de instellingen op de tabbladen Bewerken en Opties.
  4. Klik op Opslaan.

Vraaginstellingen

U kunt op het tabblad Bewerken de volgende specifieke instellingen voor vragen van het type Sterrenwaardering aanpassen.

Instelling
Beschrijving
SchaalHet aantal pictogrammen dat op uw schaal wordt weergegeven. De schaal is standaard op 5 ingesteld. maar u kunt kiezen uit een getal van 2 tot 10.
VormDe pictogrammen die op de schaal worden weergegeven. U kunt kiezen uit Ster, Smiley, Hartje en Duim.
 
 
 
 
BeoordelingslabelsU kunt optionele tekstlabels invoeren voor elk item op de schaal. Deze worden boven elk pictogram weergegeven.
GewichtHiermee wijzigt u het gewicht dat wordt toegekend aan elke antwoordkeuze. Dit is van invloed op de berekening van de gemiddelde waardering in de sectie Resultaten analyseren. Standaard wordt een gewicht van 1 toegekend aan 1 ster, een gewicht van 2 aan 2 sterren enzovoort.
N.v.t.-kolomHiermee biedt u respondenten de mogelijk om te selecteren dat vraag niet op hen van toepassing is.

Het toevoegen van een kolom N.v.t. is met name van belang als uw vraag verplicht is. Als de vraag niet van toepassing is op een respondent, heeft deze de mogelijkheid om N.v.t. te selecteren en door te gaan met het invullen van de enquête. De antwoorden van respondenten die de optie N.v.t. selecteren, worden niet meegenomen bij het berekenen van het gewogen gemiddelde.

Kleuren

Gebruik de vervolgkeuzelijst voor kleur om de pictogrammen te wijzigen in geel, groen, blauw, rood of zwart.

Ruimte tussen pictogrammen

Als u pictogrammen met minder tussenruimte wilt weergeven, kunt u de Breedte van vraag wijzigen onder het tabblad Opties. Vergeet echter niet dat de instelling Breedte van vraag van toepassing is op enquêtes op alle apparaten, zodat een vraag met een ingestelde breedte van bijvoorbeeld 50%, slechts 50% van de breedte van de enquête inneemt op mobiele apparaten, waardoor pictogrammen mogelijk niet goed van elkaar te onderscheiden zijn.

Extra opties

Op de tabbladen Bewerken, Opties en Logica kunt u de vraag op de volgende manieren verder aanpassen:

Enquêtegedrag

Geef voordat u uw enquête verzendt, een voorbeeld en test weer voor uw enquêteontwerp om te controleren hoe uw enquête bij respondenten wordt weergegeven.

Het beantwoorden van de vraag is niet moeilijk—als een respondent een waardering van 4 sterren wil toekennen, hoeft hij of zij alleen op de 4e ster te klikken om deze waardering te selecteren. De eerste, tweede, derde en vierde ster worden gevuld. Wij registreren het antwoord als het gewicht dat is toegekend aan de door de respondent geselecteerde ster.

Het is niet mogelijk een halve ster toe te kennen.

TIP! Als u uw enquête verzendt via Uitnodiging per e-mail, kunt u mogelijk een vraag van het type Sterrenwaardering insluiten in uw e-mailbericht, zodat respondenten via slechts één klik kunnen antwoorden.

Resultaten analyseren

Gewogen gemiddelden en Distributiediagram

Het staafdiagram geeft standaard het Gewogen gemiddeldeweer—de gemiddelde sterbeoordeling die de respondent heeft toegekend. Wij berekenen dit gemiddelde met dezelfde formule als degene waarmee we het gewogen gemiddelde voor Matrixvraag/vraag met beoordelingsschaal berekenen—zie de sectie Resultaten analyseren van het artikel Matrixvraag/vraag met beoordelingsschaal voor meer informatie.

Als u wilt weten hoeveel personen 1 ster kozen, hoeveel mensen 2 sterren kozen enzovoort, kunt u de instelling Diepte van uw diagram in plaats daarvan instellen op Distributie. Dit geeft een verdeling van de antwoorden over de verschillende antwoordkeuzen.

Labels voor diagrammen en gegevenstabellen

In distributiediagrammen voor vragen van het type Sterrenwaardering worden labels verschillend weergegeven, afhankelijk van hoe u beoordelingslabels hebt gebruikt in het enquêteontwerp:

  • Als uw vraag van het type Sterrenwaardering geen beoordelingslabels heeft, geven de antwoordkeuzelabels het aantal sterren weer dat de respondent heeft geselecteerd. Als het antwoordkeuzelabel voor een beoordeling van 2 sterren bijvoorbeeld "2" is, zou het antwoordkeuzelabel voor een beoordeling van 3 sterren "3" zijn enzovoort.
  • Als uw vraag beoordelingslabels heeft voor alle antwoordkeuzes, geeft elk antwoordkeuzelabel het corresponderende label weer dat u hebt ingevoerd in het enquêteontwerp.
  • Als uw vraag beoordelingslabels heeft voor sommige antwoordkeuzes maar niet voor andere, worden de antwoordkeuzes zonder beoordelingslabels weergegeven als "(geen label)". U kunt labels rechtstreeks bewerken in het diagram in de sectie Resultaten analyseren of teruggaan naar de sectie Enquête ontwerpen om beoordelingslabels toe te voegen aan de vraag.

Diagramschaal

De asschaal van het diagram met gewogen gemiddelden komt mogelijk niet automatisch overeen met uw sterbeoordelingsvraag. Als u de schaal van uw diagram wilt veranderen, past u de instelling Min en Max aan in de weergaveopties van uw diagram. Als uw sterbeoordelingsvraag bijvoorbeeld een schaal van 5 sterren heeft, wijzigt u Max in 5 om de schalen overeen te laten stemmen.

De Sterbeoordelingsvraag laat respondenten een verklaring waarderen op een visuele schaal met sterren, hartjes, duimen of smileys. Een gewicht wordt toegekend aan elk pictogram in de schaal en een gewogen gemiddelde wordt berekend in de sectie Resultaten analyseren.

Ontvang antwoorden