Randomisatie van vragen en pagina's

Met randomisatie kunt u de volgordevooringenomenheid verminderen en de kwaliteit van uw gegevens verbeteren. In SurveyMonkey kunt u dit onder andere doen door randomisatie van vragen of pagina's te gebruiken om de volgorde te wijzigen waarin mensen die uw enquête invullen de vragen zien.

Ga naar...

Video-overzicht

Randomisatie van vragen

Met randomisatie van vragen kunt u de volgorde van de vragen op een pagina in uw enquête wijzigen. U kunt randomisatie toepassen op een specifieke set vragen of op alle vragen van de pagina.

Randomisatie van vragen toevoegen

Randomisatie van vragen inschakelen:

1. Ga naar de sectie Enquête ontwerpen.
  2. Klik in de linkerzijbalk op het pictogram @ Logica.
  3. Klik op Randomisatie van vragen.
  4. Kies in het menu Pagina selecteren de correcte enquêtepagina en klik op Volgende.
  5. Bij Opmaak kunt u kiezen uit de volgende opties:
    • Randomisatie van vragen: vragen worden voor elke nieuwe persoon die uw enquête maakt in een willekeurige volgorde weergegeven.
    • Vragen omwisselen: gemiddeld de helft van de mensen die uw enquête maken ziet de vraagvolgorde omgekeerd. Bijvoorbeeld 3, 2, 1 in plaats van 1, 2, 3.
  6. Kies bij Betreft de vragen voor het toepassen van randomisatie op alle vragen op de pagina of alleen op geselecteerde vragen.
  7. Klik op Toepassen om uw keuze op te slaan.
  8. (Optioneel) Herhaal de stappen om randomisatie van vragen toe te passen op andere enquêtepagina's.
Tip! Gebruik randomisatie van antwoorden om de keuzes voor een individuele vraag om te wisselen, te sorteren of te randomiseren.

Randomisatie van vragen verwijderen

Randomisatie van vragen uitschakelen:

1. Ga naar de sectie Enquête ontwerpen.
  2. Klik in de linkerzijbalk op het pictogram @ Logica.
  3. Klik op Randomisatie van vragen.
  4. Kies in het menu Pagina selecteren de pagina waaraan u randomisatie hebt toegevoegd.
  5. Bij Opmaak selecteert u Geen randomisatie.
  6. Klik op Toepassen om uw keuze op te slaan.
  7. (Optioneel) Herhaal de stappen om randomisatie van vragen van andere enquêtepagina's te vragen verwijderen.
Als u logica voor overslaan of overnemen van vragen en antwoorden op uw enquête hebt toegepast, leidt het gebruik van randomisatie van vragen soms tot onverwacht gedrag.

Randomisatie van pagina's

Met randomisatie van pagina's kunt u pagina's in uw enquête of een specifieke set van pagina's draaien, omwisselen of randomiseren.

Randomisatie van pagina's toevoegen:

Randomisatie van pagina's inschakelen:

1. Ga naar de sectie Enquête ontwerpen.
  2. Klik in de linkerzijbalk op het pictogram @ Logica.
  3. Klik op Randomisatie van pagina's.
  4. Bij Opmaak kunt u kiezen uit de volgende opties:
    • Randomisatie van pagina's: pagina's worden voor elke nieuwe persoon die uw enquête maakt in een willekeurige volgorde weergegeven.
    • Pagina's omwisselen: gemiddeld de helft van de mensen die uw enquête maken ziet de paginavolgorde omgekeerd. Bijvoorbeeld 3, 2, 1 of 1, 2, 3.
    • Pagina's roteren: de paginavolgorde hangt af van wat de vorige persoon zag. De eerste pagina die zij zagen is de laatste pagina die de volgende persoon te zien krijgt. Bijvoorbeeld,1, 2, 3, 4, 5, dan 2, 3, 4, 5, 1, en daarna 3, 4, 5, 1, 2.
  5. Kies bij Betreft de pagina's voor het toepassen van randomisatie op Alle pagina's in de enquête of op Geselecteerde pagina's.
  6. Klik op Toepassen.
Tip! Met randomisatie van blokken kunt u pagina's per groep randomiseren.

Randomisatie van pagina's verwijderen

Randomisatie van pagina's uitschakelen:

1. Ga naar de sectie Enquête ontwerpen.
  2. Klik in de linkerzijbalk op het pictogram @ Logica.
  3. Klik op Randomisatie van pagina's.
  4. Bij Opmaak selecteert u Geen randomisatie.
  5. Klik op Toepassen om uw keuze op te slaan.
Als u logica voor overslaan of hergebruik van vragen en antwoorden hebt toegepast op uw enquête, kan het gebruik van randomisatie van pagina's tot onverwacht gedrag leiden.

Met randomisatie kunt u de volgordevooringenomenheid verminderen en de kwaliteit van uw gegevens verbeteren. In SurveyMonkey kunt u dit onder andere doen door randomisatie van vragen of pagina's te gebruiken om de volgorde te wijzigen waarin mensen die uw enquête invullen de vragen zien.