Randomisatie van vragen

Betaalde functie: De functie Randomisatie van vragen is alleen beschikbaar bij betaalde abonnementen. Kijk of de functie onderdeel is van uw abonnement.

U kunt met randomisatie van vragen de vooringenomenheid door het gebruik van een specifieke vraagvolgorde minimaliseren. Met deze functie kunnen alle vragen op een pagina of alleen een specifieke set vragen worden gerandomiseerd of omgewisseld.

Randomisatie van vragen inschakelen:

1. Klik op de linkerzijbalk op Logica.
  2. Klik op Randomisatie van vragen.
  3. Selecteer in het menu Pagina selecteren de pagina waarvan u de vragen wilt randomiseren of omwisselen.
  4. Kies uit de volgende indelingsopties:
    • Randomisatie van vragen: Vragen worden voor elke nieuwe respondent in een willekeurige volgorde weergegeven.
    • Vragen omwisselen: Gemiddeld ziet de helft van de respondenten een omgewisselde vraagvolgorde. Bijvoorbeeld: 3, 2, 1 in plaats van 1, 2, 3.
  5. Kies onder 'Betreft de vragen' om de randomisatie of omwisseling toe te passen op alle vragen op pagina 1 of alleen op geselecteerde vragen.
  6. Klik op Toepassen.

Als u randomisatie van vragen wilt toevoegen aan meer pagina's, klikt u op + Nieuwe randomisatie van vragen en herhaalt u de stappen hierboven vanaf stap 4.

Randomisatie van vragen verwijderen

Randomisatie van vragen kan op elk gewenst moment worden verwijderd.

Randomisatie van vragen verwijderen:

1. Klik op het tabblad Enquête ontwerpen.
  2. Klik op de linkerzijbalk op Logica.
  3. Klik op Randomisatie van vragen.
  4. Klik op de pagina waarvoor u randomisatie van vragen wilt verwijderen.
  5. Klik op Wissen en Toepassen.
Als u Logica voor overslaan of Overnemen van vragen en antwoorden op uw enquête hebt toegepast, leidt het gebruik van randomisatie van vragen soms tot onverwacht gedrag.
Gebruik randomisatie van vragen om vooringenomenheid als gevolg van de vraagvolgorde te verminderen. Met deze functie kunt u alle vragen op een pagina randomiseren of omwisselen.