Randomisatie van vragen

Betaalde functie: Randomisatie van vragen is alleen beschikbaar bij sommige betaalde plannen. Controleer of dat bij uw plan het geval is.

U kunt de randomisatie van vragen gebruiken om het "volgorde-effect" te minimaliseren en de algehele kwaliteit van de gegevens te verbeteren. Met deze functie kunt u alle vragen op een pagina of een specifieke set van vragen randomiseren of omwisselen.

U kunt als volgt het randomiseren van vragen inschakelen:

1. Klik op de linkerzijbalk op LOGICA.
  2. Klik op Randomisatie van vragen.
  3. Selecteer in het menu "Pagina selecteren" de pagina waarvan u de vragen wilt randomiseren of omwisselen.
  4. Kies een van de volgende opmaakopties:
    • Vragen randomiseren: vragen worden in willekeurige volgorde weergegeven voor elke nieuwe respondent.
    • Vragen omwisselen: gemiddeld de helft van de respondenten ziet de vraagvolgorde omgekeerd. Bijvoorbeeld: 3, 2, 1 in plaats van 1, 2, 3.
  5. Kies onder "Getroffen vragen" of u Alle vragen op pagina 1 of alleen Geselecteerde vragen wilt randomiseren of omwisselen.
  6. Klik op Toepassen.

Als u randomisatie van vragen wilt toevoegen aan meer pagina's, klikt u op + Randomisatie van nieuwe vragen en herhaalt u de bovenstaande stappen vanaf stap 4.

Randomisatie van vragen verwijderen

U kunt op elk gewenst tijdstip de randomisatie van vragen verwijderen.

U kunt als volgt het randomiseren van vragen verwijderen:

1. Klik op het tabblad Enquête ontwerpen.
  2. Klik op de linkerzijbalk op LOGICA.
  3. Klik op Randomisatie van vragen.
  4. Klik op de pagina waarop u randomisatie van vragen wilt verwijderen.
  5. Klik op Wissen en Toepassen.
Als u logica voor overslaan of hergebruik van vragen en antwoorden hebt toegepast op uw enquête, kan het gebruik van randomisatie van vragen tot onverwacht gedrag leiden.
Gebruik Randomisatie van vragen toe om vooroordelen op basis van de volgorde van vragen te beperken. Met deze functie kunt u vragen randomiseren of omwisselen op een pagina.